Hoe werkt kennismigratie2023-02-21T13:01:56+00:00

U bent een werkgever

Echte toptalenten vind je niet alleen in Nederland

Steeds vaker worden specialistische kennis of vaardigheden uit het buitenland en voornamelijk uit Turkije gehaald. Gezien de krapte in de Nederlandse arbeidsmarkt, de soepelere voorwaarden voor Turkse werknemers en het bewezen trackrecord van Turkse kennismigranten is dit niet verwonderlijk. Denk aan bedrijven zoals ASML en Philips maar ook steeds meer MKB’ers.

Op deze pagina kunt u in detail lezen hoe de kennismigrantenprocedure in zijn werk gaat.

Heeft u nog geen kandidaat op het oog? Dan kunt u onze kandidaten bekijken of uw vacaturedetails met ons delen zodat we specifiek voor u op zoek gaan naar kandidaten.

Hoe werkt kennismigratie?

U wilt een Turkse kennismigrant in dienst nemen. Hoe werkt dat precies en wat is belangrijk om op te letten?

Wat is een kennismigrant?2023-02-17T12:19:15+00:00

Een kennismigrant (ook wel expat genoemd) is iemand van buiten de EU die in Nederland komt werken op basis van zijn of haar specialistische kennis. Nederland heeft hiervoor een speciale kennismigrantenregeling. Deze maakt het makkelijker voor bedrijven om kennismigranten van buiten de EU aan te kunnen nemen. Voor Turkse kennismigranten zijn er voordelige regelingen die het proces extra aantrekkelijker maken. Aan de kenismigrantenregeling zijn natuurlijk wel voorwaarden verbonden.

Wat zijn de voorwaarden?2023-03-21T18:12:26+00:00

De belangrijkste voorwaarde om een Turkse kennismigrant naar Nederland te halen is dat de kennismigrant een marktconform salaris ontvangt. Voor 2023 gelden de volgende minimum salarissen:

 • €5.008 per maand voor kennismigranten van 30 jaar en ouder
 • €3.672 per maand voor kennismigranten jonger dan 30 jaar
 • €2.631 per maand voor kennismigranten jonger dan 30 jaar die in Nederland afgestudeerd zijn

Let op: deze bedragen zijn bruto en exclusief 8% vakantietoeslag.

Wanneer u de kennismigrant een arbeidsovereenkomt aanbiedt die voldoet aan bovenstaande inkomenseisen kan de aanvraagprocedure beginnen.

Namens wie wilt u dat we de aanvraag doen?2023-02-17T12:24:30+00:00

Alle benodigde documenten en formulieren, die door de kennismigrant aangeleverd moeten worden, worden door ons verzorgd. Vanwege onze expertise op dit gebied kunt u er op rekenen dat dit dossiervormingsproces foutloos en in korte tijd is afgerond. Hiermee is het moeilijkste deel van de aanvraagprocedure achter de rug.

Enige wat nog gedaan moet worden is het invullen van een tweetal formulieren door de werkgever en het daadwerkelijk indienen van de aanvraag bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Hiervoor moet er door u besloten worden wie gaat optreden als de officiele werkgever van de kennismigrant.

Hiervoor heeft u twee opties:

 • U treedt zelf op als werkgever
 • Een IND referent bedrijf treedt op als werkgever en zendt de kennismigrant vervolgens aan u uit
Optie 1: U treedt zelf op als werkgever2023-02-17T12:31:28+00:00

Normaliter is het een eis dat de aanvrager van een kennismigrant (de werkgever) een erkende referent (recognized sponsor) is bij de IND. Voor Turkse kennismigranten geldt er echter een uitzondering en de eis van erkend referentschap is niet van toepassing. Hierdoor kunt u er voor kiezen om de aanvraag direct zelf bij de IND te doen.

Zie:

https://ind.nl/nl/verblijfsvergunningen/werken/erkenning-als-referent#erkenning-soms-verplicht

https://ind.nl/nl/turkse-burgers-en-wonen-in-nederland

Dit is een belangrijke voordeel wat alleen voor Turkse kennismigranten geldt. Hierdoor gelden er lagere maandelijkse loonkosten omdat de kennismigrant direct op uw eigen loonlijst is en er dus geen (uitzend)bureau tussen zit.

Let op:

De aanvraagprocedure kan langer duren omdat de responstijd van de IND bij niet erkende referenten meestal langer duurt. Afhankelijk van de drukte bij de IND duurt dit meestal 7 weken en maximaal 3 maanden.

Het is van belang dat u als werkgever voldoet aan bepaalde eisen die ook gelden voor erkende referenten om een positieve uitslag te kunnen krijgen (zie: https://ind.nl/nl/algemene-voorwaarden-erkenning-als-referent)

Optie 2: Een IND referent bedrijf treedt op als werkgever en zendt de kennismigrant vervolgens aan u uit2023-02-17T12:32:45+00:00

Ook kunt er voor kiezen om de kennismigrant via een IND erkend referent uitzendbureu (of payroll bureau) in dienst te nemen. Na het ondertekenen van een opdrachtbevestiging met dit bureau wordt de kennismigrant namens u uit Turkije gehaald en vervolgens aan u uitgezonden.

Het belangrijkste voordeel hiervan is dat de aanvraagprocedure meestal binnen 3 weken is afgerond. Ook bent u er zeker van dat het IND referent bureau voldoet aan de nodige eisen (zie: https://ind.nl/nl/algemene-voorwaarden-erkenning-als-referent).

Eén nadeel is natuurlijk dat de maandelijkse kosten voor de kennismigrant hoger zullen zijn aangezien het IND referent bureau een winstmarge boven de loonkosten zal doen. Ook kan het zijn dat deze bureaus andere voorwaarden stellen aan de dienstverlening. Voor meer informatie over de voorwaarden van de IND referent partners waarmee we samenwerken kunt u direct informatie bij ons opvragen.

Wat moet er gebeuren na de goedkeuring van de IND?2023-02-17T12:33:34+00:00

Na de goedkeuring van de IND moet de kennismigrant een afspraak maken met de Nederlandse vertegenwoordiging in Turkije (in Istanbul of Ankara). Na het indienen van het MVV-verleningsformulier, pasfoto’s en zijn/haar Turkse paspoort krijgt de kennismigrant meestal binnen een aantal werkdagen haar paspoort opgestuurd met daarin een visumsticker die drie maanden geldig is. Vanaf dit moment is de kennismigrant vrij om Nederland in te reizen.

Voordat hij/zij dat doet is het belangrijk dat er huisvesting is geregeld in Nederland. Als u zelf (tijdelijke) huisvesting kunt regelen dan is dat natuurlijk prima en anders ondersteunen wij de kennismigrant bij het vinden van een huis.

Wat moet er gebeuren nadat de kennismigrant in Nederland is aangekomen?2023-02-17T12:34:13+00:00

De volgende stappen zijn van belang:

 • Het ophalen van het verblijfsdocument (MVV) bij de IND
 • Het inschrijven bij de gemeente en hiermee het verkrijgen van het BSN-nummer
 • Het aanvragen van Digi-D
 • Het inschrijven bij een zorgverzekeraar
 • Het openen van een Nederlandse bankrekening
 • Indien de 30% regeling wordt toegepast en de kennismigrant in het bezit is van een rijbewijs; het inwisselen van het Turkse rijbewijs voor een Nederlandse

Al deze stappen worden zorgvuldig door ons georganiseerd en de nodige afspraken worden na overleg met u en de kennismigrant door ons gemaakt. Vanwege onze expertise op dit gebied kunt u er op rekenen alle stappen foutloos en in korte tijd zijn afgerond. Wel verwachten we dat u of de kennismigrant, indien nodig, het vervoer naar de verschillende instellingen verzorgd.

Wat is de 30%-regeling?2023-02-17T12:34:39+00:00

Om tegemoet te komen aan extra kosten die de kennismigrant moet maken om in Nederland te werken, is er de 30% regeling. De werkgever mag een vrije (onbelaste) vergoeding geven voor de extraterritoriale kosten die gemaakt worden. In plaats van het vergoeden van de werkelijke extraterritoriale kosten mag de werkgever ook de extraterritoriale kosten vergoeden door 30% van het loon, inclusief vergoeding, belastingvrij te verstrekken. Hiervoor is het niet nodig eventuele onkosten te bewijzen.

Wat zijn de soepelere voorwaarden voor Turkse kennismigranten2023-02-17T12:35:11+00:00

Zoals eerder vermeld gelden er soepelere voorwaarden voor Turkse kennismigranten. Zo is de eis van erkend referentschap niet van toepassing. Ook geldt er een lager tarief voor aanvragen voor de verblijfsvergunningen (€ 70,- i.p.v. € 345,- voor een verblijfsvergunning met mvv). Voor meer informatie hierover kunt u de volgende paginas bezoeken:

https://ind.nl/nl/turkse-burgers-en-wonen-in-nederland

https://ind.nl/nl/leges-kosten-van-een-aanvraag.

Wat zijn de kosten?2023-02-17T12:35:45+00:00

Buiten de werving & selectie fee zijn alle werkzaamheden die hierboven zijn genoemd geheel kosteloos voor uw als werkgever. Wel verwachten we dat de aanvrager (u of IND referent bureau) de lagere tarieven voor aanvragen voor de verblijfsvergunningen vooruitschiet. Deze kunnen vervolgens ingehouden worden van de eerste loon van de kennismigrant.

Voor de werving & selectie fee en onze voorwaarden kunt u direct contact met ons opnemen.

6+

Jaar ervaring

20+

Kennismigrant plaatsingen

50+

Binnenlandse plaatsingen

100%

Tevreden klanten

Go to Top